Молебное пение в праздник святого равноапостольного князя Владимира — воспоминания Крещения Руси

*  *  *

Протодиакон: Благослови, Владыко.

Предстоятель: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно, и во веки веков.

Лик: Аминь.

Протодиакон: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Лик: Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, Иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

И возглашает протодиакон:

Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во Имя Господне.

Стих: Исповедайтеся Господеви, яко Благ, яко в век милость Его.

Стих: Обышедше, обыдоша мя, и Именем Господним противляхся им.

Стих: Не умру, но жив буду и повем дела Господня.

Стих: Камень, егоже небрегоша зиждущии, сей бысть во главу угла: от Господа бысть сей и есть дивен во очесех наших.

Лик: Бог Господь… во глас 4

Таже тропарь Живоначальней Троице, глас 8:

Благословен еси, Христе Боже наш,/ Иже премудры ловцы явлей,/ ниспослав им Духа Святаго,/ и теми уловлей вселенную,/ Человеколюбче слава Тебе.

Тропарь Всем святым, в Земли Русстей просиявшим, глас тойже:

Якоже плод красный Твоего спасительного сеяния,/ Земля Русская приносит Ти, Господи, вся святыя, в той просиявшия./ Тех молитвами в мире глубоце/ Церковь и страну нашу Богородицею соблюди, Многомилостиве.

Тропарь Крещения Руси, глас тойже:

Благословен еси, Христе Боже наш,/ Землю Русскую Крещением просветивый,/ людем ея низпослав Духа Святаго,/ ихже и ко спасению приведый,/ Человеколюбче, слава Тебе.

Тропарь равноапостольному князю Владимиру, глас 4:

Уподобился еси купцу ищущему добраго бисера,/ славнодержавный Владимире,/ на высоте стола седя матере градов,/ Богоспасаемаго Киева,/ испытуя же и посылая к Царскому граду/ уведети православную веру,/ обрел еси безценный бисер, Христа,/ избравшаго тя, яко втораго Павла,/ и оттрясшаго слепоту во святей купели, душевную вкупе и телесную./ Темже празднуем твое успение, людие твои суще:/ моли спастися душам нашим.

Запевы:

Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.

Вси святии земли нашея, молите Бога о нас.

Святый равноапостольный великий княже Владимире, моли Бога о нас.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

И ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Таже:

Прокимен, глас 4: Вознесох избраннаго от людей Моих.

Стих: Ибо рука Моя заступит его, и мышца моя укрепит его.

Протодиакон: И о сподобитися нам слышанию святаго Евангелия, Господа Бога молим.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Протодиакон: Премудрость, прости, услышим святаго Евангелия.

Предстоятель: Мир всем.

Лик: И духови твоему.

Предстоятель: От Матфеа святаго Евангелия чтение.

Лик: Слава Тебе, Господи, слава Тебе.

Протодиакон: Вонмем.

Предстоятель чтет Евангелие от Матфея, зачало 55.

Лик: Слава Тебе Господи, слава Тебе.

Запевы:

Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.

Вси святии земли нашея, молите Бога о нас.

Святый равноапостольный великий княже Владимире, моли Бога о нас.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

И ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Посем:

Достойно есть, яко воистину, блажити Тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего, Честнейшую херувим и Славнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.

И глаголет протодиакон ектению:

Помилуй нас, Боже, по велицей милости Твоей, молим Ти ся, услыши и помилуй.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Еще молимся о великом господине и отце нашем Святейшем Патриархе Кирилле и о всей во Христе братии нашей.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Благодаряще со страхом и трепетом, яко раби непотребнии, Твоему благоутробию, Спасе и Владыко наш, Господи, о Твоих благодеяниих, яже излиял еси на Землю нашу от Крещения ея и до ныне, и припадаем, и славословие Тебе, яко Богу, приносим, и умиленно вопием: избави от всех бед люди Твоя и всегда, яко Милостив, исполни во благих прошения наша, прилежно молимся Тебе, услыши и помилуй.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Еще молимся Тебе, Спасителю нашему, чрез благовернаго князя Владимира благоволившему избрати род наш в наследие Свое и в купели Крещения даровати Духа Святаго, о еже Церковь нашу Святую от расколов и нестроений соблюсти, и в единомыслии веры ея утвердити, и миром оградити, услыши и помилуй.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Еще молимся Тебе, Господи Вседержителю, о еже призрети и утвердити виноград сей, егоже насади и сохрани от всех наветов вражиих десница Твоя; и в предняя лета даруй наследию Твоему мир и безмятежие, да не умалится и не поколеблется Русь Святая, юже избрал еси в жилище Себе, да славится Трисвятое Имя Твое, услыши и помилуй.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Давый заповедь Твою нам, еже любити Тебе, Бога нашего, и ближняго своего, сотвори, да ненависти, вражды, обиды и прочая беззакония прекратятся, истинная же любовь да царствует в сердцах наших, молим Ти ся, Спасителю наш, услыши и милостивно помилуй.

Лик: Господи, помилуй (трижды).

Предстоятель: Услыши ны, Боже, Спасителю наш, упование всех концев земли и сущих в мори далече, и милостив, милостив буди, Владыко, о гресех наших, и помилуй ны. Милостив бо и Человеколюбец Бог еси, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков.

Лик: Аминь.

Протодиакон: Господу помолимся.

Лик: Господи, помилуй.

Предстоятель чтет молитву:

Триипостасный Боже, Отче Вседержителю, Сыне Единородный, Спасителю мира, и Душе Святый, просвещаяй и освящаяй племена и народы! Иже и владыку Земли Русския, князя Владимира, к свету истинныя веры наставивый, и тем всю страну нашу Крещением просветивый, и сонмом святых, яко пресветлым звездам, небо Церкве нашея украсившим, возсияти даровавый! И нам, смиренным и недостойным чадом их, ныне предстоящим славе Твоей и благодарственное молебное пение приносящим в сей [тысящелетный] день Крещения Руси, великую милость даровавый, еже славити, хвалити и благодарение приносити Тебе за вся благодеяния, бывшая на Руси от лет древних и до ныне. Призри на ниву Твою, Церковь Святую, на страны и народы, преемственно восприявшия веру православную из единой купели Крещения в водах днепровских и ныне приносящих Тебе, якоже прекрасный плод спасительнаго сеяния Слова Твоего, лики святых. Тии бо послужиша людем своим верою, надеждою и любовию, образом слова и жития указующе нам путь к совершенству по заповеди Христовой: будите убо совершени, яко же и Отец ваш Небесный совершен есть. Сохраняюще сие святое наследие их, молимся Ти, Жизнодавче: спаси и помилуй нас, мир миру Твоему даруй и всему созданию Твоему, егоже по грехом нашим сыны века сего погубити тщатся. Вемы бо, яко не хощеши смерти грешников, но еже обратитися и живым им быти; призри на нас, во гресех пребывающих, отврати гнев Твой, праведно движимый на ны, даруй нам покаяние и Твоим неизреченным милосердием помилуй нас. Приими молитвы и труды наша о умножении любве среди всех людей мира сего. Землю нашу огради, власти умудри, вся утеши и умири, Церковь Твою возрасти, достояние Твое соблюди, мужи и жены, и младенцы благодатию просвети, и вся люди Твоя в Православии и благочестии утверди молитвами Пречистыя Владычицы нашея Богородицы и Приснодевы Марии, силою Честнаго и Животворящаго Креста и Всех святых, в Земли нашей просиявших, да в единении веры и любве славим Тя, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков.

Лик: Аминь.

Величание:

Величаем тя, святый равноапостольный великий княже Владимире, и чтим святую память твою, идолы поправшаго и всю землю Русскую Святым Крещением просветившаго.

Протодиакон: Премудрость.

Священник: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Лик: Честнейшую херувим и славнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.

Священник: Слава Тебе, Христе Боже, упование наше, слава Тебе.

Лик: Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно, и во веки веков. Аминь. Господи, помилуй (трижды). Благослови.

Предстоятель творит отпуст.

И по отпусте абие глаголет протодиакон многолетие:

Великому господину и отцу нашему Кириллу, Святейшему Патриарху Московскому и всея Руси и Свято-Троицкия Сергиевы Лавры священноархимандриту, богохранимей стране нашей, властем, воинству и народам ея, всему освященному собору, благочестия ревнителем и учителем, и всем во Православии Земли нашея подвизающимся словом, писанием, учением и богоугодным житием, и всем православным христианом — многая лета.

Лик: Многая лета (трижды).

http://www.sbkrpc.ru